Църкви

няма данни

Църквата "Света Петка" се намира в центъра на село Балша (Столична община). Тя е обградена със солиднa стена, а в двора й, на разстояние 5-6 м. една от друга, се намират две черкви - стара (8 м. x 5 м., еднокорабна, едноапсидна, датираща от XIV в. и носеща също името "Света Преподобнa Параскева Петка") и новата, построена през 1920 г. Църквите се намират на високо, видимо място, ясно откроявайки се от обикалящия ги терен.

Прочети още...

Църквата „Св. Троица” - кв. КумарицаМалката църква „Света троица”е исторически паметник и резултатите от направените проучвания свидетелстват, че тя е построена през ХІ или началото на ХІІ век. Според местно предание покривът на храма е изгорен от турците. Съществуват предположения, че причина за това е участието на кумаричани във хайдушкото движение.

Прочети още...

няма данни

Енорийската църква на с. Локорско „Св. Николай Чудотворец” е използвана и като гробищен храм. Най-старата част на църквата датира от 1831 - 1833 г. Първоначално тя е била еднокорабна, едноабсидна, с притвор, заделен от пространството на наоса чрез арка.

Прочети още...

Църквата „Успение Богородично” в кв. Курило.Старият храм в Курило е бил посветен на Вси Светии. Според професор Стефан Бояджиев, преподавател в Духовната академия, храмът е от IХ в., вероятно от Византийската епоха. Той е разрушен при построяването на жп линията София – Роман 1894-1897 г.и възниква необходимост от нов храм за християните от селото.

Прочети още...

няма данни

Църква "Св. Петка" в с. ВойнеговциЦърквата „Света Петка” се намира на площада в с. Войняговци. Построена преди Освобождението на България от османско владичество, през далечната 1869 г. Тя е част от Софийската Света гора.

Прочети още...

Църква „Св. Възнесение Господне” – с. КътинаЦърквата „Възнесение Господне” („Св. Спас”) в с. Кътина е построена през 1841 г. Потвърждение за това е ктиторският надпис, сочещ братята Дренъо и Вълчо като дарители на средствата за построяването ѝ. Двамата братя са смятани за родоначалници на двата най-големи рода в Кътина.

Прочети още...

Няма данни

Църква "Св. Петка" с. БалшаСредновековната църква "Света Петка" се намира близо до центъра на село Балша, до новата църква, построена през 1920 г., която носи същото име. Старата църква "Св.Петка" е еднокорабна, едноапсидна (с доста широка апсида), с полуцилиндричен свод, който за съжаление е рухнал (незначителна част е запазена).

Прочети още...

Църквата „Св. Николай Мирликийски” в с. НегованЦърквата „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован се намира в центъра на селото. Тя е в много добро състояние. Построена през 1886 г. от майстор Игнат Петров от с. Касилак, Радомирско. Иконостасът е дело на майстора – резбар Стойчо Любенов, а иконите са от майстор

Прочети още...

Църквата „Св.Архангел Михаил” в с. Доброславци е построена през 1775 година върху основи от стар храм,който е бил разрушен.Възстановена е през 1876г. и осветена през 1878г. от митрополит Милетий по времето на княз Александър Дондуков.

Престолът в новата черква е каменна плоча върху каменен стълб, останали от старата черква. През 1904г. е построен притворът с камбанарията.

Стенописите и са дело на двама самоковски зографи.

Храмов празник: 8 ноември

Църквата „Св. Николай Чудотворец” - кв. СлавовциКогато Славовци е било голямо и богато село по време на Второто българско царство е изграден достолепен християнски храм, дълъг 15 м. с олтар и отделни места за мъже и жени. Изграден е върху римски останки и е разрушен при турските нашествия.

Прочети още...

Църквата „Св.Архангел Михаил” - с. ДоброславциЦърквата „Св.Архангел Михаил”, с. Доброславци е построена през 1775 година върху основи от стар храм,който е бил разрушен.Възстановена е през 1876г. и осветена през 1878г. от митрополит Милетий по времето на княз Александър Дондуков.

Прочети още...

В строеж. . .