Манастири

Доброславски манастир "Св. Четиридесет мъченици"  -  Руйни

Доброславски манастир "Св. Четиридесет"Доброславски манастир "Св. Четиридесет мъченици" е част от Мала Света гора. Издигнат е на мястото на средновековна обител от 14в., останки от която са запазени зад манастира.

Манастира е изграден със средства от дарения и е осветен на 15 септември 2012г. Храмов празник на обителта е 09 март. Понастоящем в манастира няма монаси.

Прочети още...

Манастир „Свети Йоан Рилски” - КурилоСофия е избрана за столица на България, не само заради средищното ú положение, но и поради многото манастири, които са около града. Те са нейният ореол и са наречени Софийската Света гора. Точно колко и кои са тези манастири е трудно да се каже. Възникват по различно време и са построени и организирани по подобие на Атонските манастири.

Прочети още...

Един от най-старите и известни манастири около София, само на около седем километра североизточно от столицата, е ОбрадовскиятСвети Великомъченик Мина”. Според преданието Светата обител е основана още в римско време, а през ХІ век на това място е имало огромен християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, както и метох на Света гора, където поклонниците, тръгнали за монашеската република на Атон (Гърция), получавали своеобразни “визи”.

Прочети още...

Манастир "Рождество на Пресвета Богородица" - ЖитенМанастира Рождество на Пресвета Богородица е построен през 13. век, опожарен през 1650 г., остава оброчище. Реставриран през 1880 г. като манастир Св. архангел Михаил. Храма е осветен през 1920 г. През 1935 г. е построена камбанарията. През 1979 г. е основно ремонтирана и обновена. .

Подгумерски манастир „Св. вмчк Димитър Солунски”Предполага се, че манастирът е основан през 13 век. При турското нашествие в края на 14 в. манастира е разрушен. От запазен надпис над вратата на манастирската църква личи годината 1597, когато се предполага, че тя е обновена.

Прочети още...

Не се знае точната дата на създаване на манастира. Някои легенди го датират от XII в., според някои учени пък манастирът е възникнал през XIV в., а според други - по-късно. Самото място е било известно на населението като „манастиро” и там наистина има следи от стари зидове. Не са правени разкопки, които да уточнят историята на това място. В края на XIX в. сградата вече е руина, и е ясно, че църквата е древна и не бива да се датира от XX в.

Прочети още...

Чепински манастир

Миналото на манастира не е ясно, липсват каквито и да е сведения за времето на неговото възникване и за по-отколешното му съществуване. Знае се, че през турското робство е бил изцяло разрушен и дълго стоял напуснат, до около Освобождението. Наскоро след това (1892 г.) бива  възстановен от местното население.

Прочети още...

Църква "Св. 40 мъченици" - КътинаЦърквата е нова, осветена с празничен водосвет на 30 май 2010 г. В храма са положени мощи на св. мчк Трифон. Строежът на храма е започнал през 1998 г. по инициатива на Крум Крумов, кмет на Кътина в периода 1995-1999 г. Строителството продължило близо 12 години.

Прочети още...