104

 

Село Житен

Местонахождение

Селото се намира в северозападната част на софииското поле в полите на Стара планина на около 5 км. от околовръстния път на София и на 14 km от центъра на София. На граничи със село Доброславци, а на югоизток с кварталитеТребич и Илиянци. През селото тече река Барата (сега отточна от язовира), а на север река Блато, която е приток на река Искър

Кратка историческа справка

Първото заселване в землището на с. Житен е станало през 1712 г. в местността Гергьовски кръст. Селото е било наречено Могилка. По време на една от чумните епидемии, селото се затрило. Останал само родът на Глухчината, който се заселил между р. Блато и Крива река. Бързо се замогнал, а челядта му се умножила. Всички започнали да го наричат Житара. Днес в с. Житен все още съществува Глухчина махала, в която живеят потомци на стария Глухчината или Житара. През 13 век в с. Житен е построен манастир, който по време на едно от турските безчинства бива опожарен. Възстановен е през 1880 г. След време започва отново да се руши, а сега е изготвен проект за неговото ново въздигане.

Забележителности
 

Манастир "Рождество на Пресвета Богородица" - Житен

Паметници

 

 Забележка!
На картата са отбелязани забележителности известни ни до момента.  Ако има неточности в картата или списъка, или имате информация за обекти които не са ни известни, моля изпратете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете тук за връзка с администратора. 
Предварително Ви благодарим.
Ако се открие информация за други обекти, те ще бъдат допълнително отбелязани.