104

Село Подгумер

Местонахождение

Село Подгумер се намира в северната част на Софийското поле в подножието на Стара планина. На 13 km. от центъра на гр. София.

Кратка историческа справка

В 5 век пр. н. е. в околностите на село Подгумер са живели тракийски племена, наречени тери и тилатеи. Историческите следи на селото се губят във времето, за да се появят отново между 11 и 13 век, когато в околностите на софийско нахлуват племената: татари, узи, кумани, печенеги, брендеи и др. И днес една от махалите в селото се нарича Татарската.
Според едно предание, първият заселник се казвал Гумер, който се установил на най-високото място в полите на планината. По-късно, тук се заселили и други хора, които се наричали "пришълци". Така се създало името на с. Подгумер от Под и Гумер.
Жителите на селото са били христолюбиви люде. За това свидетелства Подгумерския манастир, в който често отсядaл дяконът Левски.
От 1892 г. до 1946 г. децата от селото са се учили на четмо и писмо в преустроения турски хамбар. 

Забележителности

Подгумерски манастир "Св. вмчк Димитър Солунски"
Паметник - с. Подгумер
Църква в с. Подгумер

 

 Забележка!

На картата са отбелязани забележителности известни ни до момента.  Ако има неточности в картата или списъка, или имате информация за обекти които не са ни известни, моля изпратете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете тук за връзка с администратора. 
Предварително Ви благодарим.
Ако се открие информация за други обекти, те ще бъдат допълнително отбелязани.