104

 

Село Негован

Местонахождение

Село Негован се намира в североизточната периферна част на Софийската котловина. Отстои на 10 километра северно от центъра на София и на 3 километра от Стара планина (Софийска планина) в равнинната част на полите и. Надморската височина на територията на селото е 512-527м.

На юг от селото, непосредствено до застроените му граници тече Лесновска река, която се влива при село Кубратово в река Искър. В северния край на селото преминава подбалканската железопътна линия. На запад, на разстояние 1,5 километра се намира с.Световрачене, а на изток, на разстояние 1 километър се намира с.Чепинци. На 2 километра на юг от селото се намира местността "5-те могили",която е обявена за "Архитектурен паметник на културата-могилен некропол" състоящ се от 7 тракийски надгробни могили. Селото се намира в района на миграционния път на прелетните птици през България, т.н. "Виа Аристотелис" (Via Aristotelis). 

Кратка историческа справка

Най-вероятно първите заселници в с. Негован са от XVII век. Началото е поставено от някой си Нягол от Казанлъшко със синовете си, който отваря хан. На местния диалект той бил наричан Него, а не Нягол, а ханът му Негов-хан. От там и намножилата се около него махала била наречена Негованска махала, а в последствие и цялото село приело името Негован. Археологическите данни сочат, че на това място е съществувало римско поселище с култови традиции. Най-старата историческа забележителност в Негован датира от 240 г. от новата ера. Това са останките от римска крепост и светилище, издигнато в чест на римския император Гордиан III. Върху един от каменните сегменти е запазен четлив надпис на гръцки език, известен на историческата ни наука като „Негованският надпис" и е вписан в националния регистър на древните надписи. През 2010 г. един малък каменист връх в Антарктида получава името Неговански камък.

На мястото на древното римско светилище в Негован, в момента е възстановен параклиса край селото и осветен на името на св. Богородица. Всяка година на осми септември - рождеството на Пресвета Богородица, се чества празника на село Негован. Началото си съборът води от 1886 година. На 8 септември 1886 година е осветена новопостроената черква в селото, носеща името на свети Николай Мирликийски. И днес черквата представлява внушителна каменна постройка. Съградена е с доброволния труд и средства от жителите на селото, което тогава е имало 35 фамилни рода. Имената им са изписани в художесвено оформено каре над главния вход под средното кубе на портика. Изографисването е от Михайло Зограф от Дебър. Черквата е осветена от митрополит Партений. В черковния двор има гробове на трима свещенници и паметник на загиналите във войните негованци.

Забележителности

Църквата „Св. Николай Мирликийски” в с. Негован

Параклиси ,,Успение Богородично" и ,,Рождество Богородично"

Паметник . .

 

 Забележка!

На картата са отбелязани забележителности известни ни до момента.  Ако има неточности в картата или списъка, или имате информация за обекти които не са ни известни, моля изпратете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете тук за връзка с администратора. 
Предварително Ви благодарим.
Ако се открие информация за други обекти, те ще бъдат допълнително отбелязани.