104

 

Село Мировяне

Местонахождение

Мировяне е едно от селищата, създадени преди много лета върху дъното на голямо езеро, намиращо се в пределите на Софийското поле. То е разположено в Западна България. Географската му ширина е 42.783° северна, а географската дължина — 23.3° източна. Надморско равнище — 500 до 699 м. Според данни от Националния статистически институт териториалната площ на това населено място е 10.304 км2.
Поради непосредствената си близост до столицата на България — гр. София, селото сменя статута си и се води квартал на София (община Столична).
По данни на НСИ към 1-ви януари 2007 г., населението на кв. Мировяне наброява 1534 жители.

Кратка историческа справка

Според преданията, наименованието на селото произлиза от името на някогашния местен чифликчия Яне Миров.

В центъра на кв. Мировяне се намира източноправославната църква „Св. Троица“, построена през 1871 година. Този църковен храм, макар и малък, е със 140-годишна история, нареждащо го в графата на най-старите местни сгради. От вътрешната и от външната страна на църквата (точно над входа) има запазени стенописи.
В близост до парка се намира запазената тракийска надгробна могила. В основите на могилата е поставена плоча 

Забележителности

Паметник - с. Мировяне
Могила в с. Мировяне

 

 Забележка!

На картата са отбелязани забележителности известни ни до момента.  Ако има неточности в картата или списъка, или имате информация за обекти които не са ни известни, моля изпратете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете тук за връзка с администратора. 
Предварително Ви благодарим.
Ако се открие информация за други обекти, те ще бъдат допълнително отбелязани.