104

 
Село Кубратово

Местонахождение

Селото се намира 9 км северно от центъра на гр. София,

Кратка историческа справка

През Късната античност (ІІІ-ІV век) тук е имало тухларни работилници, които захранвали строежите в римска Сердика. В местността "Могилата" през 1906-1907 г. са били намерени множество такива квадратни тухли някои с надписи (сега някои от тях се съхраняват в Археологическия музей в София).

Първоначално селото е носело името Куманиче. Появилата се през 11 век чума, принуждава жителите да се заселят в Лозенската планина. И днес съществува местност, която се нарича "Куманичките кошари". След около половин век, родствениците на първите куманичени се връщат в родната земя. В началото на 15 век, селото се преименува в Кумандже, но в края на века и в 16 век продължава да носи първото си име Куманиче. Интересен е фактът, че през 1859 – 1860 година жителите на селото събират средства, които предоставят на Софийската Света Митрополия за построяването на катедралния храм "Св. Неделя" в столицата. В първата половина на 20 век, селото се преименува в Кубратово, име, което носи и до днес.

Забележителности

Тракииска могила

Паметници

 

 Забележка!

На картата са отбелязани забележителности известни ни до момента.  Ако има неточности в картата или списъка, или имате информация за обекти които не са ни известни, моля изпратете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете тук за връзка с администратора. 
Предварително Ви благодарим.
Ако се открие информация за други обекти, те ще бъдат допълнително отбелязани.