104
 
Село Чепинци

Местонахождение

Село Чепинци се намира на 8 км. североизточно от гр.София.Разположено на десния по-висок бряг на река Лесновска. Чепинци се намира почти по средата на северния край на Софийското поле. Надморската височина е 523 м.


по-голяма карта
Кратка историческа справка

Село Чепинци е създадено в края на 12 и началото на 13 век. Първият писмен документ, от който се черпи сведения за селото, е от 1446 г.

Първият и най-стар писмен документ, в който за първи път се споменава Чепинци се намира в ХIII том от историческата поредица: „Извори за българската история” – издание на БАН от 1966г. Това са т.нар. „Тимари в Софийско” – турски документи, касаещи се за българските земи през робството. Този документ е от 1446-1455г.

 През 1878г. с доброволен труд от местното население са построени училището и черквата „Всех светих”.

Местните жители са били православни християни, През 1878г. с доброволен труд от местното население са построена черквата „Всех светих”. При турски набези монасите от манастира   “Три Светители”,  в който е имало братство от 20 монаси избягват и се установяват в манастира “Седемте престола” намиращ се в Искърското дефиле.

 Забележителности

Манастир "Свети Три Светители." - с. Чепинци
Паметник - с. Чепинци
Етнографска музейна сбирка - с. Чепинци
Тракииска могила

Партизански паметник
Паметник на загиналите през войните

   Забележка!

На картата са отбелязани забележителности известни ни до момента.  Ако има неточности в картата или списъка, или имате информация за обекти които не са ни известни, моля изпратете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете тук за връзка с администратора. 
Предварително Ви благодарим.
Ако се открие информация за други обекти, те ще бъдат допълнително отбелязани.