104


Средновековната църква "Света Петка"

Църква "Света Петка"

 

 

Село Балша

Село Балша (област София-град) е разположен в Югозападна България и е част от Столична община. Намира се в подножието на Стара Планина, на 20 км северозападно от София, там където свършва Софийското поле.
Селото граничи със землището на селата Житен и Доброславци, на север със село Церецел, на изток - землището на Костинброд 

Геогр.ширина (Latitude): 42.85N
Геогр.дължина (Longitude): 23.267E
Надморско равнище: 500 - 699m

В праисторическа легенда се разказва, че Софийската котловина била залята от езеро, чиито води стигали до полите на Стара планина и Витоша. По това време три сестри се омъжили в различни селища, които били кръстени на младите жени – Балша, Яна и Бояна.

Друга легенда разказва, че с. Балша носи името на местен болярин, който бил основния спомоществовател на църквата в селото и намиращия се над него манастир "Св. Теодор Стратилат". Село Балша е родното място на големия български родолюбец Иван Денкоглу. Първата обществена сграда в селото е училищната, построена през 1912 г.

 Забележителности

Средновековната църква "Света Петка"  - Местоположение

Храм "Света Петка" /"Света Параскева"/ в с. Балша

Манастир "Св. Теодор Стратилат" в с. Балша" 

Оброчен кръст

Крепостта "Градище" над с. Балша (няма информация)

Паметници

Паметник

 Забележка!

На картата са отбелязани забележителности известни ни до момента.  Ако има неточности в картата или списъка, или имате информация за обекти които не са ни известни, моля изпратете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете тук за връзка с администратора. 
Предварително Ви благодарим.
Ако се открие информация за други обекти, те ще бъдат допълнително отбелязани.