104

 
Квартал Курило

Местонахождение

Квартал Курило на град Нови Искър е бившето село Курило. Намира се в началото на Искърското дефиле на 14 километра северно от София. Разположен е в  южното подножие на Мала Планина на 570 м. надморска височина.

Coordinates: 42°49'19"N 23°21'17"E

Кратка историческа справка

 Най-много исторически сведения намираме за кв. Курило, който до 19 век е бил известен като с. Скрино. Историята на неговото преименуване е следната: На път за гр. Одрин, армията на руския генерал Дибич преминава през село Скрино. Тук генералът оставя началник — щаба си, генерал Курило, който по време на престоя си, изгражда постройки, които преди да си замине оставя на местните жители. В знак на благодарност, те преименуват селото си от Скрино в Курило.

 Забележителности

Крепостта “Белиград”
Курило - Кременица
Курилският манастир „Свети Йоан Рилски”
Църквата „Успение Богородично” в кв. Курило.
Паметник - с. Курило
Оброчен кръст (при казана)
Оброчен кръст Високото
Оброчен кръст "Кован Кръст"
Оброчен кръст . . . .

  Забележка!

На картата са отбелязани забележителности известни ни до момента.  Ако има неточности в картата или списъка, или имате информация за обекти които не са ни известни, моля изпратете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете тук за връзка с администратора. 
Предварително Ви благодарим.
Ако се открие информация за други обекти, те ще бъдат допълнително отбелязани.