104

 
Квартал Гниляне

Местонахождение

Кварталите Гниляне и Изгрев на град Нови Искър се намират на запад от квартал Курило Разположени са в  южното подножие на Мала Планина на 509 m надморска височина.

Координати:  42°48'27"N 23°22'36"E - Гниляне
Координати:  42°49'15"N 23°22'35"E - Изгрев

Кратка историческа справка

 Името на Гниляне е известно от султански ферман, носещ дата 23 април 1500 г.
При направените разкопки на селищната могила Окол глава над квартал Гниляне са открити костни идоли и глинени съдове от керамика, изящно изрисувани. Археолозите твърдят, че находката е от 1900 – 3000 г. преди н. е. Според историците тук са живели тракийски племена.

"Най-младият" квартал в град Нови Искър е квартал "Изгрев". Той е възникнал в североизточната част на Нови Искър след Втората световна война, като активно е бил заселен през последните 60 години. Възникнал първоначално като вилна зона, днес в квартал "Изгрев" живеят постоянно над 3 000 души и кварталът е важна градска част от ареала на град Нови Искър.

 

 Забележителности

 Църква

 Паметник

 Неолитно селище "Окол глава"

  Забележка!

На картата са отбелязани забележителности известни ни до момента.  Ако има неточности в картата или списъка, или имате информация за обекти които не са ни известни, моля изпратете на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или натиснете тук за връзка с администратора. 
Предварително Ви благодарим.
Ако се открие информация за други обекти, те ще бъдат допълнително отбелязани.